+ 36 30 632 2200

A fenti címmel jelent meg az a könyv (A tested vízért kiállt) mely a Mandala Véda Könyvkiadóban eltöltött évek során került kiadásra.

Már akkor éreztem ennek a témának a jelentőségét, és a magyar olvasókkal történő megismertetésének fontosságát.

A megfelelő mennyiségű víz bevitele és a hidratálás fontossága és jelentősége különös figyelmet igényel, amikor a jógázáshoz szükséges extra hőmérsékletet infra fűtőpanelek biztosítják. Ezen tapasztalatomat szeretném megosztani Veletek, remélve hogy ezek az információk Számotokra is hasznosak lehetnek.

Ki ne hallott volna a médiából arról, milyen fontos meginni 8 pohár vizet naponta?!

Vajon tényleg ez a helyes megoldás?

Ezt az ajánlást én is elhittem egészen addig, amíg nem beszéltem mentorommal, Douglas Graham-el a 80/10/10 könyv írójával, aki a személyes találkozásunk első alkalmával Szlovéniában az előadásán megismertette velünk a helyes vízfogyasztás szabályait.

Eszerint a hidratáltságunk fokmérője nem a bevitelkor keresendő és mérendő, hanem a kijövő fázisban. Tehát az számít, hogy 24 óra alatt, hányszor van vizeletünk és annak milyen a színe és mennyisége. A tudomány (és a saját tapasztalatom is) megerősíti ennek a nézetnek számokban kifejezhető igazságtartalmát. Egy egészséges embernek 24 óra alatt 8-12 alkalommal ürül a vizelete. A belőle távozó folyadék nagyon hasonlít a víz állagához, világos színű, átlátszó és szinte majdnem szagtalan. Amennyiben közép- vagy sötétsárga, nagyon sűrű, illetve szúrós szagú a vizelet, ezek mind a kiszáradásra utaló jelek.

Doug híres mondása, „Ha már szomjasnak érzed magad vagy, kiszáradt a szád, akkor a tested dehidratált!

Természetesen a vizelés gyakoriságát egyenes arányban befolyásolja a bevitt nyers gyümölcs, zöldség mennyisége.

Egy nyers ételekkel táplálkozó embernek jóval kevesebb, vagy az sem ritka, hogy egyáltalán NINCS szüksége vízivásra.

2009-ben a 9 hetes Bikram Tréningen Kaliforniában a napi 2 jógaóra a 40 Celsius-fokos teremben komoly próbatétel volt. Ezt csak tetézte a helyi klíma, Palm Springs állandóan szép időjárását bőséges napsütés, tiszta kék ég, alacsony páratartalom, meleg hőmérséklet és kevés eső jellemzi.

Azt vettem észre, hogy hiába emeltem meg az addigi vízfogyasztásom mennyiségét a duplájára, alig volt vizeletem. Ebben a 35%-os páratartalomban, naponta kb. 7-9 liter vizet kellett fogyasztanom, hogy a napi két jóga mellett meglegyen a napi vizeletem gyakorisága.

Természetesen ez az alacsony páratartalomnak és a még extrémebb terhelésnek volt köszönhető.

A tréning végeztével a napi jógaórák és még a triatlon versenyszezonban való felkészülés sem tette szükségessé az ilyen mértékű vízivást, folyadék bevitelt.

S akkor lássuk, miért is írok most Nektek.

Stúdiónkat egy régi barátunk részvételével, egy 60 napos kihívással kereszteltük meg, azaz 2 hónapon keresztül a 26+2 sorozattal minden nap elmerültünk az ászanákban és a verejtékünkben. Ez a napi szintű gyakorlás segített abban is, hogy a terem minden paramétere optimális és méltó legyen a Surányi Izzasztó Kunyhóhoz és a jógázáshoz. Az első hét tapasztalatára alapozva, a meglévő panelek mellé még egy extra infrapanelt szereltettem fel a hőmérséklet optimalizálásához. Korábban nem jógáztam olyan jógastúdióban, ahol nem a levegőt melegítik fel. Stúdiónk 2 heti használata után azt vettem észre, hogy hajnali 3-4 óra között felébredek, mert kiszáradt a szám!

A vörös lámpa azonnal kigyulladt a fejemben, és ennek a cikknek a megírására késztetett.

Eddig is szinte alapértelmezett felszereltsége volt minden “Hot Yoga” stúdiónak a mérleg, hogy óra előtti és utáni értékekből kiindulva mindenkinek legyen tájékoztatása arról, hogy mennyi vizet izzadt ki óra közben.

Különösen fontos ez az infra panel használata esetén. Tehát amennyiben infra fűtő panelekkel felszerelt teremben jógázol, óra előtt és után feltétlenül mérd meg a testsúlyod. Nálunk ezt megteheted a folyosón található mérleg segítségével. Ahány kilogrammal kevesebb vagy óra után, mint óra előtt, annyi liter vizet veszítettél!

Ezt azonnal, vagy rövid időn belül pótolnod kell, ha szeretnél hidratált maradni a nap további részében is. Nálunk a recepción a hűtőpultban a többi között ezért is tartunk kókusz levet, ami ugyan hőkezelt, de sokkal hatékonyabban pótolja az elektrolitokat, amit kiizzadsz az órán.

Emlékezz: Irány az egészség! 😊